Cholesterol to substancja lipidowa (tłuszczowa), która obecnie znajduje się niemal we wszystkich komórkach naszego ciała oraz krwi. Tak więc mamy go wszyscy. Jest on składnikiem błon komórkowych, niektórych hormonów, witaminy D oraz kwasu żółciowego.
Produkcja cholesterolu
Ponad 60 % cholesterolu produkowanego jest przez wątrobę, kolejne 15 % powstaje w jelitach. Około 10% wytwarza nasza skóra a pozostałą część przyjmujemy wraz z pokarmami pochodzenia zwierzęcego. Cholesterol całkowity (CT) obejmuje zarówno cholesterol wytwarzany w organizmie jak również ten dostarczany z pożywieniem. W jego skład wchodzą lipoproteiny o wysokiej gęstości HDL (dobry cholesterol), których zadaniem jest transport złego cholesterolu (LDL) z tętnic do wątroby, z której jest usuwany wraz z żółcią. HDL pełni niezwykle pożyteczną rolę.
Jakie jeszcze zadania wypełnia cholesterol?
Oczyszcza naczynia krwionośne. Jego wysoki poziom chroni nas przed chorobami serca, zawałem i udarem. W skład cholesterolu wchodzą także lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL- zły cholesterol), które transportują cholesterol z wątroby do komórek. Są potrzebne dla naszego organizmu ale w odpowiednich ilościach, ponieważ zbyt dużo LDL może prowadzić do tworzenia się złogów, które zwężają tętnice wieńcowe. A to w konsekwencji sprzyja powstawaniu chorób serca. W skład cholesterolu wchodzą także lipoproteiny o bardzo małej gęstości (VLDL) zawierające trójglicerydy. Ich zadaniem jest transport tłuszczu z wątroby do tkanek tłuszczowych. Zbyt wysoki poziom trój glicerydów także zwiększa ryzyko chorób serca. Dlatego warto dbać o kondycję fizyczną i odpowiednią dietę aby obniżyć stężenie LDL i trój glicerydów a podnieść poziom HDL. Aby to osiągnąć należy ograniczyć spożycie węglowodanów i przede wszystkim zadbać o ruch.
Artykuł powstał m.in. dzięki informacjom udostępnionym przez portal https://prowitaminy.pl/.